Sat bogat εn trecut, cu äneme║iö εnstπri■i, Ieud are douπ biserici: äBiserica din dealö, cea mai veche bisericπ de lemn din lume (1364), εnscrisπ de UNESCO pe lista monumentelor de mare valoare istoricπ, ║i äBiserica din valeö, εnchinatπ Maicii Domnului ║i construitπ εn 1717, dupπ ultimele invazii ale tπtarilor.
Drumul care duce la äBiserica din dealö este un lung ädrum al cruciiö, pe care locuitorii εl parcurg cu ocazia sπrbπtorii Pa║telui. Biserica adπposte║te o scarπ interioarπ construitπ din trunchiul unui singur stejar. Interiorul a fost decorat εn 1782 εn stil bizantin de pictorul autohton Alexandru Panehalschi. Aici a fost descoperit äZbornicul de la Ieudö, cea mai veche carte religioasπ romΓneascπ, care dateazπ din 1543. Exemplarul original se aflπ astπzi la Biblioteca Academiei RomΓne.
Conform tradi■iei maramure║ene, vechiul cimitir al satului se εntinde εn jurul bisericii. Riturile funerare fiind respectate cu fidelitate de locuitorii satului, cimitirul este un loc de reculegere foarte frecventat. Arta me║terilor artizani ai lemnului se exprimπ prin iscusin■a fabricπrii ║i εmpodobirii crucilor, executate toate dupπ acela║i model. Inscrip■iile εn lemn dau o serie de detalii despre via■a celor dispπru■i. Adeseori, εn cimitirele ortodoxe, εn fa■a crucilor, plπcile funerare sunt εnlocuite de o simplπ ridicπturπ de pπmΓnt plantatπ cu verdea■π.